Kuduz Çeşmesi:
İlk olarak Rumların döneminde kutsal kabul edilmiş ve ardından yerleşen Müslümanlarca da bu kutsallık anlayışı sürdürülmüş Kuduz Çeşmesi’nin; köpek saldırısına uğrayarak kuduz olmuş kişilere suyunun içirilmesi ile şifa dağıttığına inanılmıştır.
Papaztaşı:
Tarih boyunca bölgede yaşamış Ortodoksların ayinler için kullandığı ve bu sebeple çevresindeki kayalara Hristiyan kültürüne ait çeşitli dini rün ve sembollerin kazındığı alan, günümüzde de gezip görülebilecek durumdadır.
Palamarkaya:
Ayazma’nın, Bizans İmparatorluğu himayesinde olduğu zamanlarda doğal bir liman olarak kullanılan bu bölgede; kadırgaların halatlarının bağlandığı palamar denen büyük taşlar bulunmaktadır. O dönemde bağlanmış halatların izlerini taşıyan kayalar halen görülebilir.
Malkaya:
Bizans döneminden kalan bu doğal harabelerin ve yazıtların bir kısmı hâlen gezilebilir durumdadır.
Ayazma Kilisesi: Mübadele sonrasında doğal nedenlerle tamamen yıkılan ve zamanla kalıntıları da yeryüzünden silinen Ayazma Kilisesi’nden günümüze sadece tarihi kayıtlar kalmıştır.
115 kilometreyi bulan deniz kıyısı ve yaklaşık 180 kilometre uzunluğundaki göl sahilleriyle Marmara bölgesinin en uzun ve en güzel sahil şeridine sahip bölgede, yer yer 125 metre genişliğe varan kumsallar bulunmaktadır.
Etrafı yoğun şekilde zeytin ağaçlarıyla çevrili bir bölgede yer alan Ayazma’da, babadan oğula aktarılarak yaşatılmaya devam edilen zeytinlikler her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.
Oksijen yoğunluğu ve hava temizliği anlamında oldukça dikkat çekici bir öneme sahip olan Ayazma, bu özelliğiyle solunum rahatsızlığı olanlar ve sağlıklı yaşam tutkunları için uğrak bir yer olmaya adaydır. Ayrıca yaz-kış sürekli yoğun rüzgar alan bu bölge, Türkiye’de her mevsim kitesurf (uçurtma sörfü) yapılabilen 10 noktadan bir tanesidir.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgeye gerçek anlamda bir sahil beldesi görünümü kazandırmak amacıyla yaklaşık 1 milyon TL’lik sahil düzenleme yatırımı gerçekleştirilmiştir. Bursa geneli için hazırlanan Sahil Strateji Planı’na Ayazma Sahili’nin de dahil olmasından bu yana sahil kordonuna yürüyüş ve bisiklet yolları, aydınlatma direkleri, tretuvarlar, duş ve tuvaletler yapılmıştır. Ayrıca bu anlamda bölgenin 1/50 binlik ve 1/5 binlik nazım planları ile uygulama planları tamamlanmış, Ayazma’nın geleceğe yönelik yatırımları ve düzenlenme çalışmaları garanti altına alınmıştır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya Belediyesi ve bölge sakinlerinin oluşturduğu lokal yönetimlerin gerçekleştirdiği yatırımlar ve çalışmalar bugüne geldiğimizde meyvelerini göstermeye başlamıştır. Bölgenin sahil ve çevre alanları hem burayı ziyaret etmek, hem de buranın sakini olmak isteyen vatandaşlarca oldukça ilgi görmeye başlamıştır. Ayazma Sahili’nin aydınlanan yüzü için şimdiden “Marmara’nın Muğlası” ve “Geleceğin Bodrumu” gibi lakaplar dâhi takılmaya başlanmıştır.