AYAZMA SAHİLİ

Yatırım Fırsatları

Ayazma sahili  Bütün soruların cevapları burada.

Nasıl bir yerdir bu Ayazma…

Günümüzde resmi adı Mesudiye olarak geçse de hem eski Bursalılar, hem de önceden burayı görmüş ya da duymuş turistler tarafında hâlâ eski adıyla bilinen şirin bir sahil kasabası…

Mudanya’nın en batısı, Tirilye’nin yanıbaşı, İstanbul Boğazı‘nın tam karşısı ve Karacabey Longozları’nın kapı komşusu olarak; huzur dolu köy meydanı, upuzun kumsalı, masmavi göl kenarı ve yeşilin binbir tonuna sahip ağaçlarıyla adeta doğanın bir kilit noktası…

Bitinyalılardan Misyalılara, Selçuklulardan Bizanslılara, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne birçok medeniyet görüp defalarca yıkılıp kurulan bir canlı tarih müzesi…

Rumu, Trakyalısı, Göçmeni, Manavı, Ortodoksu, Müslümanı ayırmaksızın tüm sakinlerini bağrında barındırmış ve daha bir o kadarını da barındırmaya devam eden bir kültür merkezi…

Ne demek bu Ayazma…

Ortodoks Hristiyanlarınca kutsal sayılan su kaynaklarının çevresindeki bölgeye verilen ayazma ismi; Yunanca kutsal anlamına gelen "Hagia" (türkçe okunuşu ile "aya") ve su anlamına gelen "ma" kelimelerinin eski Türkçedeki "z" kaynaştırma harfiyle bileşiminden meydana gelmiştir. Ancak zaman içinde şifalı olduğuna inanılan tatlı su kaynaklarını tanımlamak için kullanılmaya başlanmıştır. Tarih boyunca birçoğu İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 150 kadar tarihi yapı, kuyu, çeşme, su kaynağı ya da gölete ayazma ismi verilmiş; fakat günümüze sadece 30 kadarı gelebilmiştir.

Bursa Ayazma’nın ise bu isme kavuşması; özellikle kuduz hastalığına yakalananlar olmak üzere birçok rahatsızlık için şifalı olduğuna inanılan Kuduz Çeşmesi’nden gelmektedir. Bu ayazmaya en yakın diğer ayazmalar ise; yaklaşık 130 km uzaklıktaki İznik’te bulunan Böcek Ayazma ve Heybeliada’daki Hagia Ephemia Ayazması’dır.

Bilinen en eski ve en ünlü ayazma ise Silivrikapı’daki Balıklı Kilisesi avlusunda bulunmaktadır. Hz. Meryem'e adanmış olan bu ayazmanın inşası, bazı kaynaklara göre 5. yy’ın sonlarına dayanmaktadır.

Osmanlı döneminde yaşamış ve bu zamana kadar bu konuda en detaylı çalışmayı yapmış tarihçi ve seyyah Eremya Çelebi Kömürciyan, ayazmalar için şöyle demiştir: “Ayazma’nın mucizeler husûle getirdiği aşikâr bir şeydir ve kimse onun suyuna doymamıştır.”

Nasıl gidicez bu Ayazma’ya…

Bursa’nın Mudanya ilçesindeki Zeytinbağı’na bağlı olan Ayazma; Bursa’ya 43, Mudanya’ya 24, Karacabey Boğazı’na 8 ve Eşkel Limanı’na 7 km uzaklıktadır. Ayrıca deniz otobüsü aktarmalı olarak İstanbul’a 2 saatlik uzaklıktadır.